Pojawiają się pytania o wybór jogurtu naturalnego. Pokusiłam się o mały test. Na pierwszy rzut idą jogurty dostępne w Lidl., sklepie przez większość z Was lubianym. Brałam pod uwagę skład oraz moje osobiste odczucia, smak, konsystencję.

„Definicja opracowana przez FAO/WHO mówi, że jogurt to nic innego jak ukwaszone i skoagulowane mleko za pomocą bakterii L. delbrüeckii ssp. bulgaricus i S. salivarius ssp. thermophilus. Międzynarodowa Federacja Mleczarska natomiast dopuściła do produkcji jogurtu stosowanie również innych kultur bakteryjnych tj. Bifidobacterium lub L. acidophilus.”

Teorię już znamy, zatem sprawdźmy jak wyglądają jogurty z Lidl.

ProViact

Jogurt naturalny, zawartość tłuszczu 3,5%
Energia:79 kcal
Białko: 5g
Węglowodany: 6g
Tłuszcz: 3,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,4 g
Sód: 0.07%

Sład: jogurt (mleko pełne, kultury bakterii jogurtowych)
Konsystencja kremowa, w smaku lekko kwaśny.
Zalety: konsystencja, skład, smak.

Jogurt naturalny Pilos, wysoka zawartość wapnia

Energia: 58 kcal
Białko: 4,3g
Węglowodany: 5,7g
Tłuszcz: 2,0g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Sód: 0,05 g
Wapń: 240 mg

Skład: mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, wapń, żywe kultury bakterii fermentacji jogurtowej (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii, subsp. Bulgaricus) oraz Lactobacillus acidophilus, LA-5 i Bifidobacterium, BB-12

Konsystencja płynna przez co raczej nie nadaje się jako dodatek do sałatek. W smaku bez wyraźnej nuty, naturalny, właściwy.

Zalety: zawartość wapnia, niska zawartość tłuszczu, smak
Wady: konsystencja- ma mniejszą ilość tłuszczu i z tym jest to związane, zawartość mleka w proszku

Biotrend, Bio-jogurt

Produkt z rolnictwa ekologicznego, zawartość tłuszczu 3,5%
Energia: 72 kcal
Białko: 5,0 g
Węglowodany: 4,7 g
Tłuszcz: 3,5 g

Skład: jogurt (mleko pełnotłuste, odtłuszczone mleko w proszku, kultury bakterii jogurtowych)

Konsystencja kremowa, smak naturalny, właściwy
Zalety: konsystencja, smak
Wady: zawartość mleka w proszku, mało czytelny skład, brak informacji w języku polskim

Wnioski:

Wszystkie wymienione jogurty spełniają normy, składy są zgodne z definicją. Wybór najlepszego jest sprawą indywidualną.

Osobiście nie chcę w jogurcie mleka w proszku, dlatego jogurt Pilos oraz Biotrend będą na niższej pozycji. Jednak w jogurcie Pilos skład jest bardzo czytelny i zawiera sporą dawkę wapnia, którego najczęściej brak np. u kobiet ciężarnych i jedocześnie może być stosowany w diecie redukcyjnej ze względu na niską zawartość tłuszczu.

Wybieram jogurt ProViact ponieważ skład jest najbardziej naturalny oraz jego konsystencja pozwala na wykorzystanie go również jako dodatek do sałatek.