Dzięki specjalistycznym testom na nietolerancję, testom genetycznym
oraz na celiakię jesteś w stanie wraz z dietetykiem tak zaplanować
sposób swojego żywienia, aby cieszyć się zdrowiem
oraz dobrym samopoczuciem.

    slide
 

Test FooD Detective

Czy zauważasz u siebie takie objawy jak:

  • osłabienie, zmęczenie,

  • powtarzające się często bóle głowy,

  • biegunki i wymioty,

  • uczucie sytości, wypełnienie mimo małego posiłku,

  • zaburzenia w funkcjonowaniu jelit,

  • bóle stawów,

  • zmiany na skórze?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to  najprawdopodobniej cierpisz na nietolerancje pokarmową. Dzięki specjalistycznym, a jednocześnie prostym testom jesteśmy w stanie określić na jaki rodzaj nietolerancji cierpisz oraz jakie produkty należy wyeliminować z diety, aby zredukować występujące dolegliwości.

Test wykrywający nietolerancje pokarmowe FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne.

Do badania potrzebna jest niewielka ilość krwi pobieranej za pomocą kapilary przez dietetyka. Próbka krwi łączona jest z odczynnikami, które to reagują z 46 typowymi alergenami. Po około 40 min wynik jest gotowy do interpretacji przez dietetyka. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety.


Badania wykrywające nietolerancje pokarmowe

Zmęczenie, nerwowość, bóle brzucha, problemy z cerą to jedne z najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej. Dotknięte nietolerancją pokarmową osoby borykają się z przykrymi dolegliwościami często przez całe lata, nie wiedząc, że ich przyczyna może być bardzo błaha. Aby wreszcie poczuć się naprawdę dobrze wystarczy często wyeliminować z diety jeden albo dwa składniki.

Test Food Detective wykrywa nietolerancje pokarmowe dotyczące kilkudziesięciu składników diety, w tym najpopularniejsze – gluten, białka mleka krowiego i jaja. Test można wykonać w gabinecie dietetyka i nie trzeba czekać na wyniki z laboratorium. Wszystko, co jest potrzebne to kropla krwi i około 40 minut czasu. Po ich upływie dietetyk wie już jakie produkty nie są tolerowane przez organizm i należy je całkowicie wykluczyć z diety, a które trzeba ograniczyć na kilka miesięcy, aby zaobserwować, czy nastąpiła poprawa samopoczucia. Doświadczony dietetyk na podstawie wyników testu Food Detective odpowiednio dopasuje dietę tak, aby całkowicie wyeliminować z niej nietolerowane produkty, a jednocześnie odżywiać się w pełny i zbilansowany sposób.

Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, takie jak Food Detective są bardzo proste. Dużo trudniej jednak uświadomić sobie, że za dolegliwościami, które zwykle składamy na karb przepracowania czy stresu, stoi zupełnie inna przyczyna.

Nietolerancja pokarmowa to nieco inne oblicze alergii. Alergie objawiają się natychmiastowymi, czasem wręcz zagrażającymi życiu symptomami. Należą do nich pokrzywka (swędząca wysypka), astma, obrzęki (łącznie z niebezpiecznym obrzękiem krtani). Zwykle, kiedy mamy do czynienia z alergią, szybko trafiamy do lekarza i udaje się rozpoznać oraz w przyszłości unikać uczulającego produktu. Nietolerancja pokarmowa jest niestety bardziej podstępnym schorzeniem – jej objawy są tak niespecyficzne, że wiele osób cierpi przez całe lata w poczuciu, że lekarze nie są w stanie im pomóc.

Skąd bierze się nietolerancja składników diety?

Sporo do powiedzenia mają w tym przypadku geny. Jeśli np. babcia unika mleka i twierdzi, że zawsze źle się po nim czuje, jest bardzo prawdopodobne, że podobne kłopoty będą miały jej wnuki. Inny, często wymieniany powód rozwoju nietolerancji pokarmowej, to zbyt wczesne wprowadzanie nowych składników do diety niemowląt – tymczasem przewód pokarmowy tak małego dziecka powinien bardzo powoli, stopniowo oswajać się z nowymi składnikami, najlepiej, jeśli towarzyszy temu długie, działające ochronnie, karmienie piersią.

Na rozwój nietolerancji jesteśmy narażeni coraz bardziej również dlatego, że w dzisiejszym świecie dostępne są egzotyczne produkty, z którymi nasi przodkowie nie mieli szans się zetknąć. Warto oczywiście próbować nowych smaków, jednak trzeba pamiętać, że funkcjonując od pokoleń w określonej strefie klimatycznej, nasze przewody pokarmowe idealnie zaadaptowały się właśnie do takich, a nie innych warunków i dostępnego w okolicy pożywienia.

Badania genetyczne

Nowość na polskim rynku! Badania genetyczne, które wykonasz wraz ze swoim dietetykiem!

Badanie VitaGenum odczytuje i interpretuje informacje zapisane w DNA. Dzięki temu dostarcza wiedzę o indywidualnych predyspozycjach badanej osoby i daje wskazówki, dotyczące odpowiedniej diety oraz stylu życia związane z uzyskanym profilem genetycznym.

Masz do wyboru 9 obszarów badania (pakietów):

Sport, Sport - Rodzaj mięśni

Badanie przeznaczone jest dla osób uprawiających sport profesjonalnie lub amatorsko. Pozwala określić predyspozycje genetyczne związane z właściwościami mięśni oraz sprawdzić możliwości organizmu w zakresie wydajności i wytrzymałości.

Nadwaga i Otyłość, Nadwaga i Otyłość Plus

Badanie przeznaczone jest dla osób, które posiadają lub chcą uniknąć w przyszłości nadwagi i otyłości. Umożliwia oznaczenie genetycznej predyspozycji do nadwagi, otyłości, zespołu metabolicznego, niewłaściwych zachowań żywieniowych i wskazanie na tej podstawie czynników, które powinny leżeć u podstaw utrzymania lub powrotu do prawidłowej masy ciała.

Uroda

Badanie przeznaczone jest dla osób które w szczególny sposób troszczą się o swoje ciało, a zwłaszcza wygląd skóry, włosów i paznokci. W kontekście urody najczęściej wymieniane się witaminy A, C i B6. Tymczasem u niektórych osób przekształcanie beta-karotenu do witaminy A zachodzi mało wydajnie, a ilość biodostępnej witaminy C oraz B6 może być znacznie obniżona. Dowiedz się czy nie znajdujesz się w tej grupie i jak w takiej sytuacji świadomie dbać o urodę.

Ciąża

Badanie przeznaczone jest dla kobiet planujących ciążę lub oczekujących dziecka. Umożliwia ocenę predyspozycji genetycznych matki dziecka w kierunku obniżonego poziomu metabolizmu niezwykle ważnych w okresie ciąży witamin, tj. kwasu foliowego i witaminy D, które decydują o rozwoju układu nerwowego i kostnego dziecka. Wynik badania zawiera istotne dla kobiety w ciąży rekomendacje i wskazówki.

Witaminy

Badanie to przeznaczone jest dla osób świadomych roli witamin w kształtowaniu zdrowia. Ilość biodostępnych form witamin w organizmie każdego człowieka może znacznie się różnić. U co drugiej osoby występuje obniżone wchłanianie kwasu foliowego, co trzecia osoba słabiej konwertuje karoteny do witaminy A, podobnie witaminy B6, B12, C i D. Dzięki temu badaniu dowiesz się jak procesy te zachodzą w Twoim organizmie i jak dzięki naszym rekomendacjom możesz zadbać o swoje zdrowie.

Nietolerancje pokarmowe

znaczenie predyspozycji do nietolerancji pokarmowych przeznaczone jest dla osób, które podejrzewają u siebie skłonność do tego typu nadwrażliwości. Do objawów nietolerancji mogą należeć częste bóle brzucha, migreny, biegunki, wzdęcia, bezsenność i zmęczenie. Badanie składa się z dwóch elementów i umożliwia oznaczenie predyspozycji do nietolerancji laktozy oraz fruktozy.

Metabolizm kofeiny

Kawa stymuluje, pobudza zmysły, poprawia jasność myślenia. Tymczasem nie każdy może pić kawę bez umiaru. Genotyp w genie CYP1A2 informuje o tym, czy pijąc kawę lub inne napoje zawierające kofeinę, a także przyjmując leki, których składnikiem jest kofeina, narażamy się na poważne konsekwencje zdrowotne, głównie ze strony układu krwionośnego.

Pobranie materiału do badań polega na zrobieniu wymazu z policzka. Jest proste i bezbolesne, dlatego można je wykonać nawet małym dzieciom. Zabezpieczony materiał odsyłany jest do polskiego laboratorium w Lublinie.
Badanie może wykonać każdy, niezależnie od wieku, płci, stanu zdrowia. Szczególnie jednak polecane jest osobom z nadwagą lub problemami żywieniowymi, sportowcom, kobietom w ciąży, rodzicom małych dzieci, którzy mogą wyprzedzić ewentualną chorobę oraz zminimalizować ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości u swoich pociech.

Diagnostyka celiakii

Test wykonywany na podstawie wykrywania autoprzeciwciała klasy IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (h-tTG) z krwi pobranej z palca. BIOCARD Celiac Test- jest szybkim i tanim sposobem diagnostyki celiakii w gabinecie dietetyka.

Celiakia jest poważną, trwającą przez całe życie chorobą dającą szereg objawów gastrycznych, takich jak: biegunka, wzdęcia, utrata wagi ciała, niedożywienie, zmiany skórne. Związane jest to z nietolerancją glutenu, będącego mieszaniną białek zapasowych występujących między innymi w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Stosowanie diety bezglutenowej pozwala uniknąć tych objawów.

Podczas stosowania diety bezglutenowej poziom autoprzeciwciał IgA zmniejsza się i dlatego mogą być one niewykrywalne kilka tygodni, a nawet do 6 miesięcy po zmianie w diecie. Dlatego u osób stosujących dietę bezglutenową wynik testu może być ujemny. W związku z tym Biocard Celiac Test jest cennym narzędziem do monitorowania efektów tej diety. Do wykonania oznaczenia potrzebna jest tylko jedna kropla krwi pobrana z opuszka palca. Wykonanie i odczytanie wyniku trwa ok. 5 minut. Pobieranie krwi jest bezbolesne.

 

Analiza składu ciała
- maszyna BF350

Sama masa ciała, a nawet wskaźnik BMI nie mówią zbyt wiele o stanie organizmu. Podpowiadają tylko, czy waga mieści się w normie, czy przekracza ją w kierunku niedowagi albo nadwagi i otyłości.

O wiele ważniejsze są proporcje – procentowy udział tkanki mięśniowej (to ona waży najwięcej) i tłuszczowej oraz zawartość wody w organizmie. Bardzo istotnym wskaźnikiem, który ocenić można wyłącznie przy użyciu specjalistycznego sprzętu jest ilość tzw. trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tłuszczu, którym pokryte są narządy wewnętrzne. Osoby, u których tej tkanki tłuszczowej jest zbyt dużo są szczególnie narażone na choroby związane z nadwagą i otyłością – miażdżycę, zawał mięśnia sercowego.

Analiza składu ciała przeprowadzana jest przy pomocy urządzenia Tanita BF350 i opiera się na pomiarze bioimpedancji elektrycznej, czyli oporu elektrycznego tkanek, z których zbudowane jest ciało. Wykorzystuje ona zdolność tkanki mięśniowej do przewodnictwa elektrycznego.

Na podstawie tak szczegółowej analizy dietetyk ma możliwość opracować idealnie dopasowaną dietę oraz zalecić odpowiednią ilość aktywności fizycznej. Dzięki takim danym możliwe jest także ustalenie minimalnego zapotrzebowania kalorycznego (ilości kalorii, których należy dostarczyć organizmowi do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych i temperatury ciała).