Studiując zalecenia żywieniowe zapewne natrafisz na wytyczne dotyczące spożywania produktów sezonowych. Dbania o różnorodność diety i dopasowywania jej do zmieniających się pór roku. Wykorzystywania produktów lokalnych, które nie wymagają długiego transportu i tym samym dodatkowych substancji konserwujących. W polskich sklepach bez problemu kupimy warzywa i owoce z całego świata, jednak warto poznać nasze rodzime trochę zapomniane już warzywa.
Brukiew lub inaczej karpiel. Roślina pastewna, która była bardzo popularna w Polsce w okresie wojennym. Warzywo to było cenione ze względu na swoje właściwości odżywcze jak i smakowe.
Najlepsza jest młoda brukiew o jasnożółtej skórce z nalotem fioletowym. W swoim składzie zawiera 88% wody, węglowodany oraz niewielkie ilości białka i tłuszczy. Polecana jest osobom na dietach niskokalorycznych, cukrzykom ze względu na niską kaloryczność. W 100g ma tylko 37 kcal. Karpiel dostarcza również wielu witamin w tym witaminę C, witaminy z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Brukiew ceniona była ze względu na swoje właściwości lecznicze. Wykorzystywano ją jako środek moczopędny, przeczyszczający. Spożywanie brukwi polecane było jako profilaktyka i leczenie chorób wątroby i układu pokarmowego. Syrop z brukwi stosowany był na kaszel, jako środek wykrztuśny oraz pity na wzmocnienie wątroby, śledziony i płuc. Stosowany profilaktycznie na wzmocnienie i poprawę odporności.
Brukiew zawiera cyjanoglukozydy, dlatego też nie powinna być spożywana przez osoby z niedoczynnością tarczycy.
Brukiew można spożywać na surowo, w formie sałatek, piec, zapiekać, przyrządzać z niej puree, zupy czy faszerować. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bardzo sycąca.
Pasternak. Pasternak zwyczajny należy do rodziny selerowatych. Dawniej bardzo popularny, jednak obecnie został wyparty przez ziemniaki i włoszczyznę. Wyglądem przypomina pietruszkę, jednak jest od niej większy i ma gładką skórkę. Pasternak ma wiele właściwości zdrowotnych. W swoim składzie zawiera znaczne ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz bioaktywne związki takie jak flawonoidy, olejki eteryczne czy furokumaryny. Dzięki temu pobudza trawienie, działa moczopędnie, odtruwa organizm, łagodzi wzdęcia. Pasternak w 100 g dostarcza 75 kcal, 4,9 mg błonnika pokarmowego. Dlatego też syci i jednocześnie chroni przed napadami głodu. W swoim składzie zawiera również optymalne proporcje między sodem i potasem, dlatego też pozwala na unormowanie gospodarki elektrolitowej organizmu. Ma działanie zasadotwórcze. Korzenie pasternaku są również dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz fosforu.
Dawniej pasternak spożywano przed głównym posiłkiem na zaostrzenie apatytu. A „figa z makiem, pasternakiem” była znaną w XVII wieku potrawą wigilijną.
Pasternak może być spożywany na surowo w formie surówek, na słodko karmelizowany z miodem, gotowany, jako dodatek do zup, zapiekany oraz jako składnik pasztetów bezmięsnych.
Warto czasem odejść od schematu i do swojej listy zakupów dopisać coś nowego, coś czego jeszcze nie próbowaliśmy. Polskie warzywa to nie tylko doskonały smak, ale również bogactwo składników odżywczych.